Cattery all we need is ragdolls


Het leed dat PKD heet.

PKD is een afkorting van Polycystic Kidney Disease. Dit is een erfelijke aandoening die bij katten voorkomt. Bij dieren die deze afwijking hebben, zijn in beide nieren meerdere cysten (=holtes met vloeistof) aanwezig. Kenmerkend is dat zowel het aantal cysten, als de omvang van de cysten toeneemt met de leeftijd. Klachten ontstaan dan ook meestal pas op middelbare-oudere leeftijd. Dan pas zijn er zoveel cysten en zulke grote cysten dat het normale nierweefsel in zijn functie tekort gaat schieten.

Nieren filteren het bloed en scheiden de afvalstoffen uit de urine. Naast deze filterfunctie hebben de nieren ook een belangrijke rol in de aanmaak van rode bloedcellen, het op peil houden van de bloeddruk, het op peil houden ven de juiste hoeveelheden vitamine D, calcium en kalium in het bloed (belangrijk voor de botten, spieren en zenuwen), het op peil houden van de zuurgraad van het bloed, enzovoort, enzovoort, enzovoort.

Voor geen enkele vorm van chronisch nierfalen bestaat een therapie waarmee we de nieren weer kunnen genezen. Ook bij de mensen niet. Mensen met een ernstig chronisch nierfalen worden meerdere malen per week gedialyseerd tot er een niertransplantatie kan worden uitgevoerd. Dialyse of transplantatie wordt bij huisdieren niet toegepast. Wel wordt er doormiddel van een aangepast dieet voor gezorgd dat er minder afvalstoffen in het bloed komen. Uiteindelijk worden de nieren zo slecht en wordt het dier zo ziek dat meestal moet worden overgegaan tot euthanasie.

Belangrijker dus dan het behandelen van dieren die aan erfelijke afwijkingen lijden, is voorkomen dat de erfelijke ziekten zich verder verspreiden in volgende generaties. Dat kan alleen doormiddel van het testen van de ouders van de kittens. Alleen als de dieren gechipt zijn en het chipnummer van het dier overeenkomt met het nummer dat op de test uitslag staat heeft een test uitslag waarde.

Er zijn duidelijke verschillen tussen de rassen. Bij de Perzische kat en de Exotics komt PKD het meeste voor (naar schatting heeft in Nederland ongeveer 1 op de 3 van de Perzen populatie deze aandoening), maar dus ook bij rassen waarin Perzen zijn gebruikt komt PKD voor.
Rassen die een percentage perzisch bloed meedragen en dus risico lopen zijn onder andere de Exotic Shorthair, de Selkirk Rex, de Britse Korthaar, de Scottish Fold, de Heilige Birmaan, de Ragdoll, de Amerikaanse korthaar, de Devon Rex en de Maine Coon. Ook bij de Noorse Boskat, de Sphynx, de Oosterse Korthaar, de Cornish Rex, de Abbessijn, de Somali, de Manx en de Burmees werden er ooit Perzen gebruikt.

© Ragdoll Cattery All we need is