Cattery all we need is ragdolls
Breeder of the Blue Eyed Pointed Ragdoll breed.
Website
en
Foto's:

Annouk Fennis
ę Ragdoll Cattery
All we need is Ragdolls fok visie
2008-2013
All we need is ... fok visie.

Het is helemaal zo makkelijk nog niet om een fok visie te omschrijven. Een fok visie is toch iets dat zich gaande weg vormt. Een visie wordt gevormd door dat wat je hoort, ziet en leert en zal dus op zekere hoogte altijd in beweging blijven.

Wat voor mij het aller belangrijkste is, is het behoud van het ras.
Ooit ben ik als een blok voor het ras gevallen. Voor zijn uiterlijk, zijn mooie vacht en blauwe ogen, zijn karakter, zijn grote en zijn zachtaardigheid. Alle kenmerken die van een Ragdoll een ras-echte Ragdoll maken zijn natuurlijk belangrijk.
Maar wat is nu het belangrijkste, welke kenmerken en eigenschappen zijn nu doorslaggevend bij het uitzoeken van je fokdieren en het maken van de juiste combinaties. Daar zit bij fokkers onderling toch best wel wat verschil. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Dat begint natuurlijk al bij kleur en aftekening. Wil je op show in de prijzen vallen dan is de juiste aftekening zeer belangrijk, hoe verder je wil komen met shows hoe belangrijker de aftekening is. De vacht structuur, de oog kleur en de bouw doen daar natuurlijk ook aan mee.
De keurmeesters kunnen aan de hand van de ras standaard heel goed bepalen of het uiterlijk van de bewuste kat daar aan voldoet.
Ras katten zijn niet te vergelijken met honden, paarden of kippen, die hun bestaansrecht danken aan hun voor de mens 'nuttige' eigenschappen of producten. Ras katten ontlenen hun bestaansrecht vooral aan hun mooie uiterlijk. Daarom is het goed om fokdieren regelmatig te laten keuren door verschillende keurmeesters om zo te kunnen bepalen of je qua uiterlijk op de goede weg zit.

Toch is, voor het behoud van het ras, uiterlijk niet het aller belangrijkste.
Wat een keurmeester niet kan zien is dat wat achter het uiterlijk schuil gaat. Karakter, gezondheid en erfelijke eigenschappen. En dat is waar een goede fokker zich in kan onderscheiden van de fokkers die alleen op uiterlijk letten. Welke erfelijke eigenschappen geven de ouderdieren aan hun kittens mee, want dat is wat de fokker bepaald bij het selecteren van de juiste fokdieren. De fokker is degene die de ouderdieren uitzoekt en bij elkaar brengt, er vind dus totaal geen natuurlijke selectie meer plaats.

Karakter en gezondheid op de eerste plaats.
Als je voor een bepaalt ras valt wil je daar ook zo veel mogelijk plezier van hebben en het liefste ook zo lang mogelijk en in goede gezondheid van kunnen genieten.
Gezondheid is niet altijd even makkelijk te be´nvloeden. Toch is er al heel veel mogelijk op dit gebied en dit zal in de toekomst alleen nog maar meer worden. Nu fokkers steeds meer mogelijkheden krijgen om de gezondheid van het ras te be´nvloeden, en dus ook steeds meer zouden kunnen weten dat een fokdier erfelijke ziekten bij zich zou kunnen dragen en door zou kunnen geven, draagt de fokker ook een veel grotere verantwoordelijkheid.

Een serieuze zaak.
Fokken van Ragdolls is dan ook niet iets wat je zomaar eventjes doet. Ons hele levensstijl, huishouden, planning, inrichting, auto en woning hebben wij moeten aanpassen. En op deze manier hopen wij dat we nog vele jaren met veel plezier Ragdolls mogen blijven fokken.


Vandaag zal ik mijn werk eerlijk doen.