Wat zijn de katten en kittens bij Cattery All we need is gewend?
Op deze pagina vind u van alles over wat kittens tijdens het opgroeien in Ragdoll cattery All We Need Is gewend zijn qua voeding, kattenbak gebruik, speelgoed, ligplekjes, enz.
En nog veel meer handige tips & adviezen. Dit allemaal om de overgang vanuit onze cattery uw leven in zo aangenaam mogelijk te maken voor de Ragdoll kittens.
Ik ben absoluut niet alwetend, maar doe wel mijn uiterste best om zo goed mogelijke informatie mee te geven.
Inhoud:
Hoofdstuk 1
Wat eten de Ragdolls in cattery AllWeNeedIs.
1.1 In de eerste levensweken van een kitten.
1.2 Explosieve groei in het eerste levensjaar.
1.3 Voerstress door beperkte eetmomenten.
Hoofdstuk 2
Wat zijn onze Ragdolls gewend qua kattenbak & kattenbakvulling (aan dit hoofdstuk word nog gewerkt)
Wat eten de Ragdolls in Cattery All We Need Is?
In de eerste levensweken van een kitten.
Moedermelk voor kittens en hun vervangers.
Niet iedere moederpoes heeft altijd voldoende melk voor haar kittens. Het gebeurt dan ook nogal eens dat we als fokker de kittens moeten bijvoeden en soms zelfs wel eens het voeden van de kittens volledig op ons moeten nemen.
Of het nu van mens of dier is, moedermelk is moeilijk te evenaren. Daarbij is de moedermelk van het ene zoogdier echt niet hetzelfde als dat van een ander zoogdier. Persoonlijk hebben wij erg goede ervaringen met de Puppy & Kitten melkvervanger van FarmFood. Dit is een complete Puppy & Kitten melk op basis van volle geitenmelk. Deze melk wordt goed verdragen door de darmpjes van onze kittens waardoor de ontlasting mooi blijft en er een goede darmflora ontstaat.
Deze kittenmelk kan goed gegeven worden met behulp van een spuitje waar de miracle nipple of de AniMam speentjes op passen.
Eerste hapjes vast voedsel van de kittens
Waar de kittens hun aller eerste hapje van eten is afhankelijk van wat hun moeder graag eet. De meeste van onze poezen eten tijdens hun zwangerschap en de zoogperiode graag rauw vlees. Het eerste hapje vast voedsel voor onze Ragdoll kittens is dan ook meestal van het Carnis vers-rauw vlees. De samenstelling van dit vlees helpt een stabiele darmflora op te bouwen en de gezondheid van ieder levend wezen begint nu eenmaal in de darmen.
Over het algemeen beginnen kittens vanaf 4 weken interesse te krijgen in het voedsel wat hun moeder eet. Vanaf dan gaan we de kittens actief stimuleren om vlees te gaan eten. Maar het gebeurt ook wel dat een kitten sneller is en al heeft mee gesnoept van de kitten brokjes die voor de moederpoes onbeperkt in het nest staan.
Vooral als het een gemiddeld tot groot nest is, is het zogen van de kittens een flinke aanslag voor de moederpoes. Vandaar dat wij de kittens actief stimuleren om vlees te gaan eten zodat de moederpoes wat wordt ontlast.
Niet alle volwassen katten in Ragdoll cattery All We Need Is eten graag rauw vlees omdat een groot deel van hen als kitten niet opgevoed is met rauwvleesvoeding. En die er wel mee zijn opgevoed verloren op een gegeven moment hun interesse in rauwvlees. Dat kan dus ook bij uw kitten gebeuren. Wilt u het graag blijven geven dan zal u dat ook actief moeten blijven doen. Wilt u liever volledig over gaan op droge brokken? Bouw de hoeveelheid vlees dan langzaam af.
Voor de poezen die in Ragdoll cattery All We Need Is geen rauw vlees willen eten zoeken we ander vocht en eiwitrijke voeding die ze tijdens de zwangerschap en in de zoogperiode extra krijgen. Zoals b.v. blikvlees van Almo Nature, Porta21 of gestoomde vleesvoeding.
Naar volledig zelfstandig etende kittens.
Naast 2 keer per dag een portie rauw vlees (of andere eiwitrijke voeding) eten kittens rond de 5 weken ook al de Carnis kittenbrokken op basis van kalkoen. Dit kan ook prima omdat deze brokjes heel klein zijn en de Carnis kittenbrok Kalkoen zit boordevol bouwstoffen, vitaminen en mineralen, ideaal voor als ze volop in de groei zijn. Deze kittenbrokken staan in onze cattery 24/7 onbeperkt tot hun beschikking zodat ze hun natuurlijke eetgedrag kunnen uitoefenen.
Sinds wij katten fokken hebben wij vele merken kattenvoer gehad. Royal Canin, Accana, Orijen, Applaws, Power of Nature, Tast of the wild en ga zo maar door. Maar bij al deze merken bleven onze katten met enige regelmaat wat slappe ontlasting houden. Niet erg handig met half-langharige katten zoals onze Ragdolls kan ik je verklappen 😉
Sinds we zijn overgestapt op Carnis kattenvoer is dit gelukkig niet meer aan de orde. Carnis was al bekend vanwege hun geweldige hondenvoer, we zijn dan ook blij dat hun kattenvoer ook zo’n succes is.
Kittens die met de volwassen katten mee eten.
Zodra de kittens door de woonkamer gaan rond rennen komen ze natuurlijk regelmatig de voerbakken van de volwassen katten tegen die ook 24/7 tot hun beschikking staan. Op een gegeven moment snoepen ze dan ook wel wat van de volwassen Zalm en XL brokken mee. Voor een volwassen kat is de XL brok van Carnis al groot, dus voor een kitten van zo’n 6/7 weken is deze brok enorm groot. (Zie de foto’s voor het verschil in grote). Ze moeten hier dan ook echt flink op kauwen en je ziet ze daar ook echt hun best op doen. Best stoer en alleen maar goed als katten goed leren kauwen in plaats van dat ze brokjes in hun geheel leren door te slikken wat je sommige katten nog wel eens ziet doen. De brokken voor volwassen katten kunnen vanaf de leeftijd van een maand of 7 ook prima als afwisseling erbij gegeven worden. Iets eerder dan met 12 maanden de volwassen brokken van Carnis mengen met de kittenbrokken kan ook prima. Zeker omdat de Ragdoll zo snel groot wordt is de kittenbrok op een gegeven moment ook wel erg klein. Een combi van de kittenbrok met de Carnis kattenbrok Zalm en/of de Carnis kattenbrok Kalkoen XL is dan ook wel zo fijn zodra je Ragdoll tegen een jaar is.
Doordat kittens in Ragdoll cattery All We Need Is zowel rauwvlees, blik als droge brokken krijgen voorgeschoteld, kunnen de nieuwe baasjes kiezen wat ze zelf prettig vinden.
Ze zijn gewend om s’morgens en s’avonds een portie rauw of blik vlees te krijgen. Vlak voordat ze gaan uitvliegen gaan we bekijken hoeveel ze dan zo’n beetje per keer aan vlees eten en of bepaalde kittens een voorkeur qua smaak hebben zodat we de nieuwe eigenaar daarvan op de hoogte kunnen brengen.
Het is een goede optie om het beide te blijven geven, maar overstappen op 1 van de 2 is dus ook mogelijk.
Mocht je volledig over willen stappen op droge brok of rauwvlees, dan is het wel belangrijk om dit geleidelijk te doen door steeds ietsje minder te geven van hetgeen waar je mee wilt stoppen.
Explosieve groei van een Ragdoll kitten in het eerste levensjaar.
Zeker in het eerste levensjaar groeit een ragdoll explosief. Daarna gaat de groei iets geleidelijker en pas tussen de 3 en 4 jaar is de Ragdoll volledig ontwikkeld. Het is absoluut niet goed om een dier dat enorm in de groei is, te gaan remmen in de hoeveelheid voer die hij tot zich wil nemen. Dit kan nadelige gevolgen geven voor de algehele ontwikkeling en gezondheid van het kitten wat in het eerste levensjaar van groot belang is. Dierenartsen zijn bij Ragdolls snel geneigd te zeggen dat ze te zwaar zijn, maar zwaar wil niet gelijk zeggen dat ze ook te dik zijn. Natuurlijk is een duidelijke vetlaag over de ribben/rug niet goed.
Maar hoe bepaal je of een Ragdoll te dik is?
Een hangbuikje hoort echt bij het uiterlijk van de Ragdoll, ook een magere Ragdoll heeft een soort van loshangend vel aan de buik hangen. Zelfs bij kittens zie je dit uiterlijke kenmerk al. Dat is dus geen goede aanwijzing voor te dik zijn. Ook hoort een Ragdoll massief aan te voelen doordat ze een goede boning en stevige bespiering hebben.
Maar een duidelijke vetlaag op de ribben/rug hoort niet bij de Ragdoll. Die dikte moet je natuurlijk niet verwarren door de dikke vacht die je ziet en voelt bij het aaien. Maar als je de huid tussen duim en wijsvinger neemt kan je vaak wel bepalen of het om vacht of vet gaat.
Bij ons in Ragdoll cattery All We Need Is staat er de gehele dag en nacht kattenbrokken van het merk Carnis tot hun beschiking. Wel vullen we een bak pas bij als deze leeg gegeten is. Het gebeurt bij ons zelden dat een kat door het onbeperkt kunnen eten echt TE dik wordt.
Voerstress bij katten veroorzaakt door beperken van eet momenten.
Het natuurlijke eetgedrag van een kat.
Katten vangen voornamelijk kleine prooien zoals muizen. Om met deze kleine prooien voldoende voedsel binnen te krijgen, moet een zelfvoorzienende kat gemiddeld zo’n vijftien prooien per dag vangen. Een kat legt geen voorraadkast aan en moet daarom meerdere keren per 24 uur jagen.
Katten jagen dan ook zowel overdag als in de schemer/nacht. En tussen deze jaag/eet momenten slaapt de kat.
Gezondheidsvoordelen door meerdere porties eten verspreid over 24 uur.
Meerdere keren per dag een klein portie eten is dus natuurlijk gedrag. Daarnaast heeft het gezondheidsvoordelen. Er is onderzoek waaruit blijkt dat katten die te dik zijn kunnen afvallen door ze juist niet minder eten te geven, maar hun normale hoeveelheid in kleine porties verspreid over 24 uur te laten eten.
Katten met blaasgruis lijken ook voordeel te hebben van meerdere kleine maaltijden. De zuurgraad van de urine blijft dan namelijk stabieler gedurende de dag.
Nadeel van maar twee maaltijden per dag.
Voor veel eigenaren is het gemakkelijker om de kat(ten) twee keer per dag te voeren in plaats van meerdere keren. Maar twee keer per dag eten is voor een kat mega onnatuurlijk en onprettig. Er zijn katten die tegen etenstijd zo veel trek hebben dat er spanningen ontstaan in hun lijf en met/tussen andere huisgenoten (zowel dier als mens). Soms ontstaat er uiteindelijk zelfs ruzie door die opgebouwde spanning.
Een ander nadeel is dat katten uit honger en angst voor voedsel te kort gaan schrokken en vervolgens het eten weer uitspugen.
Worden katten niet te dik van onbeperkt toegang tot voer?
Als kittens van jongs af aan gewend zijn dat er steeds voer klaar staat zoals in onze Ragdoll cattery gebeurt, dan zullen ze zich niet snel overeten. Zij behouden hun patroon van meerdere keren per dag kleine porties eten.
Voerautomaat is zo gek nog niet.
Zijn er redenen waardoor het in uw situatie en/of die van uw kat(ten) niet haalbaar is om onbeperkt voer te laten staan? Denk dan eens aan een voerautomaat die op gezette tijden een afgesteld portie aan uw kat(ten) vrijgeeft.
Belangrijk bij de keuze qua automaat is hierbij wel dat deze ook grote brokken aan kan en kan worden ingesteld op minimaal 10 tot 15 porties per 24 uur.
Voerpuzzels & slow-feeders verijken het leven van een kat.
»»
Hoofdstuk 2
Wat zijn onze Ragdolls gewend qua kattenbak & kattenbakvulling (aan dit hoofdstuk word nog gewerkt)
»»
"This cattery has NOT been inspected by and is not endorsed by The International Cat Association, Inc."
Helaas is dit geen keurmerk voor het zijn van een goede fokker. Wat mij betreft zou er namelijk wel iets van controle op fokkers mogen plaatsvinden.
Vind hier meer van onze blogberichten.